OKJ Centrum
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyam Szeged

Tájékoztatjuk Tisztelt Érdeklődőinket,

hogy a tanfolyamok minden esetben fizetősek!

Ingyenes tanfolyamokat az állami iskolák szerveznek.

+36 30 310 89 34

okjcentrum@gmail.com

  • Kezdőlap
  • OKJ Képzések
  • Jelentkezés
  • Bemutatkozás
  • Oktatási helyszínek
  • Kapcsolat

OKJ Tanfolyamok

  • Egyéb szolgáltatás
  • Gépészet
  • Kereskedelem
  • Közszolgálat
  • Mezőgazdaság
  • Oktatás

<<< vissza

Szakács

OKJ Képzés, OKJ Tanfolyam Szeged

 

A szakképesítés OKJ száma: 34 811 04
Megfeleltetés: Szakács
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
Ágazati besorolás: Vendéglátóipar
A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 1993
Hatósági engedély száma: E-000846/2014/A100

 

Szakmai Vizsga Követelmény:

LETÖLTÉS

 

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
5134 Szakács

Diétás szakács

Étkezdei szakács

Grill szakács

Gyermekélelmezési szakács

Hajószakács

Hidegkonyhai szakács

Közétkeztetési szakács

Melegkonyhai szakács

Pizzakészítő szakács

Segédszakács

 

A Szakács szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani - az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni - felmérni a meglévő készletek mennyiségét - rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni - előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket - nyersanyagokat előkészíteni - különféle ételeket készíteni - az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni - különleges ételkészítési technikákat alkalmazni - a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani - nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni - technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni 

 

A Szakács képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség: iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
Szakmai előképzettség:  nem
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: kötelező

Az iskolai rendszerű képzésben

az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 160 óra

 

Elmélet/gyakorlat aránya:

  • 30%-elmélet
  • 70%-gyakorlat

 

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960-1440 óra

 

Választható képzési formák:

  • Nappali
  • Esti
  • Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

 

Az 34 811 04 azonosító számú, Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
  • 10045-12 Gazdálkodás
  • 10046-12 Szakmai idegen nyelv
  • 10048-12 Ételkészítés alapjai
  • 10049-12 Konyhai kisegítés
  • 10075-12 Ételkészítés

 

A Szakács komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az V.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével 

 

A Szakács résszakképesítések:

  • Konyhai kisegítő

 

A Szakács ráépülések:

  • Vendéglátó üzletvezető

 

A tanfolyam indul:

Ez a tanfolyam a minimális jelentkező létszám elérése esetén indul!

Jelentkezés

Copyright © OKJ Képzés