OKJ Centrum
OKJ Képzések, OKJ Tanfolyam Szeged

Tájékoztatjuk Tisztelt Érdeklődőinket,

hogy a tanfolyamok minden esetben fizetősek!

Ingyenes tanfolyamokat az állami iskolák szerveznek.

+36 30 310 89 34

okjcentrum@gmail.com

  • Kezdőlap
  • OKJ Képzések
  • Jelentkezés
  • Bemutatkozás
  • Oktatási helyszínek
  • Kapcsolat

OKJ Tanfolyamok

  • Egyéb szolgáltatás
  • Gépészet
  • Kereskedelem
  • Közszolgálat
  • Mezőgazdaság
  • Oktatás

<<< vissza

Vendéglátó eladó

OKJ Képzés, OKJ Tanfolyam Szeged

 

A szakképesítés OKJ száma: 34 811 05
Megfeleltetés: Vendéglátó eladó
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés
Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
Ágazati besorolás: Vendéglátóipar
A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 2011
Hatósági engedély száma: E-000846/2014/A031

 

Szakmai Vizsga Követelmény:

LETÖLTÉS

 

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
5133 Pultos

Mixer

Italmérő

Csapos

 

A Vendéglátó eladó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, ételbárok, bárok, gyors-étkezőhelyek, hidegbüfék, büfék, falatozók szakembere. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre. Feladata továbbá az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

felmérni az üzletben megjelenő keresletet és kínálatot, figyelemmel kísérni az árukészletet - összeállítani az üzlet választékát, - anyaghányadot, kalkulációt, árlapot készíteni, kiszámítani az ételek tápanyag- és energiatartalmát - reggeli és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készíteni, adagolni, tálalni helyben fogyasztásra vagy elvitelre - szakszerűen kezelni a sütő-főző berendezéseket és az értékesítés gépeit - betartani a higiéniai előírásokat, az élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzrendészeti, és környezetvédelmi szabályokat a termelő és értékesítő munkája alatt - büfé és gyorséttermi, valamint cukrászdai, kávéházi pultkiszolgálást és felszolgálást végezni - nyugtát, számlát készíteni, fizettetni - elszámolni a napi bevétellel, standolni - beüzemelni, és üzemen kívül helyezni a gépeket - elvégezni az üzlet nyitási, és zárási teendőit - cukrászati készítmények befejező műveleteit végezni, feltölteni a hűtővitrineket - fagylaltot fagyasztani, feltölteni a fagyi pultot, vezetni a nyilvántartásait - betartani a fogyasztóvédelmi előírásokat - idegen nyelven kommunikálni a munkatársaival és a vendégekkel 

 

A Vendéglátó eladó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában 
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
Szakmai előképzettség:  nem
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nappali

Az iskolai rendszerű képzésben

az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

 

Elmélet/gyakorlat aránya:

  • 30%-elmélet
  • 70%-gyakorlat

 

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Maximális óraszáma: 960-1440 óra

 

Választható képzési formák:

  • Nappali
  • Esti
  • Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

 

Az 34 811 05 azonosító számú, Vendéglátó eladó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
  • 10045-12 Gazdálkodás
  • 10046-12 Szakmai idegen nyelv
  • 10056-12 Gyorsétkeztetés, ételeladás
  • 10057-12 Vendéglátó eladói értékesítés
  • 11497-12 Foglalkoztatás I
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

 

A Vendéglátó eladó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az V.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

 

A Vendéglátó eladó résszakképesítések:

  • Gyorséttermi- és ételeladó

 

A Vendéglátó eladó ráépülések:

  • Vendéglátó üzletvezető

 

A tanfolyam indul:

Ez a tanfolyam a minimális jelentkező létszám elérése esetén indul!

Jelentkezés

Copyright © OKJ Képzés